----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Пилешки дюнер
Продуки плънка:Зеле /може и готова салата от зеле и моркови/ДоматиЧервен лукКисели краставички6 средно големи картофи2- 3 бр. пилешко месо/гърди или бутче/Продуки сосове:Кетчуп на вкусЧили /домашно приготвено или готово/ на вкус2-3 с.л. Майонеза4 с.л. Кисело мляко1 ч.л. Чесън на прахПродукти тесто:200 гр. Брашно100 мл. Вода2 с.л. ЗехтинНачин на приготвяне: Зелето, доматите, киселите краставички, червения лук нарежете на лентички. Посолете. Картофите нарежете на тънки резени и изпържете в зехтин до готовност. В същия тиган изпържете и пилешкото месо, което предварително сте нарязали на ленти. Разбърквайте често за да не загори. Щом добие златист загар отстранете от котлона. Оставете го на готварска хартия да попие мазнината. Сетне заедно с картофите поставете в затоплена до 50 градуса фурна. Смесете в купа млякото, майонезата и чесновия прах. Разбъркайте и оставете соса в хладилника да се смесят вкусовете и ароматите. Омесете тестото, увийте във фолио и оставете да отпочине 30 мин. След това го разделете на 6 до 8 парчета и разточете всяко, като се съобразите с размера на тигана. В сух тиган с незалепващо покритие поставяте разточените питки и запичате за не повече от 1 минута от всяка страна. Покрийте питките в готварска хартия и кърпа за да не изсъхнат, защото няма да могат да се навиват. Когато огладнеете върху питката поливате от млечно-майонезения сос, поставяте от месото, картофите, зеленчуците, поливате с още малко от соса. Добавяте кетчуп и навивате на филия. Ако обичате пикантна храна заменете кутчупа с чили сос. И...яжте :) Да ви е сладко !
Шведски кюфтенца със сос и сладко от боровинки
Продукти за кюфтенцата:
500 гр. кайма смес 50/50 свинска и телешка3 филии хляб
60 мл. прясно мляко
1 глава лук
2 жълтъка
1/8 ч.л. смлян бахар
1/4 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. черен пипер
4 с.л. масло
сол на вкус
Продукти сос:
500 мл телешки бульон
3 равни с.л. брашно
100 мл. готварска сметана/ прясно мляко
1 1/2 с.л. пресен и ситно нарязан магданоз
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Отстранявате корите на филийте хляб. Наронете ги на трохи. Залейте ги с прясното мляко и оставете настрани.
Запържете ситно нарязания лук в една лъжица масло до омекване. Оставете насрана да изстине.
Сетне в купа смесете каймата, накиснатият в мляко хляб, 2-та жълтъка, изпърженият лук, смлените бахар, индийско орехче, черен пипер, сол. Оформете кюфтенца и ги оставете в хладилник за 30 мин. да се стегнат. Пържите ги в масло докато добият златист цвят. За да не прегори маслото можете да добавите и зехтин.
В същия тиган, след като приключите с пърженето на кюфтенцата,сипете 3-те супени лъжици брашно и запържете за минута - две. Добавете бульона на тънка струйка, като не спирате да бъркате. Щом започне да се сгъстява добавяте сметана/млякото и оставяте на тих огън да къкри, докато се посгъсти. Добавяте магданоза и разбърквате.
Поднасяте кюфтенцата обилно поляти със соса и със една лъжица сладко от боровинки.
Да ви е сладко!
Гъбено - лучена супаПродукти : 200 гр. кафяви и бели печурки, кладница /може да добавите микс от сушени гъби за подсилване на вкусовете и ароматите/ Две средно - големи глави лук
Два стръка целина
1 връзка магданоз
60 гр. прясно мляко/течна готварска сметана
1 л. пилешки/телешки бульон
4 с.л. брашно
150 гр. масло
1 жълтък
Сол на вкус
Бял/черен пипер на вкус
1/2 ч.л. мащерка
Начин на приготвяне :
Гъбите се нарязват на филийки и се запържват в 50 гр. масло до златисто. В тенджера, в 100 гр. масло се запържва лукът до карамелизиране, добавя се целината и се задушава до омекване. Добавя се брашното и се разбърква за да стане на бучки и загори. Сетне наливате бульона като не спирате да бъркате. Щом заври добавяте подправките - сол, пипер, мащерка. Доливате вода - около 1/2 литър и оставяте да кипне. Щом започне да къкри сипвате и разбития в прясното мляко жълтък на тънка струйка за да не се пресече. Накрая пускате и гъбите и оставяте 10 - 15 мин. на тих огън да се смесят ароматите. Сервира се с поръсен ситно нарязан магданоз и препечени чеснови филийки/солени крекери/брускети.
ИмамбаялдъРецепта : 3-4 патладжана2-3 средно големи глави лук2-3 скилидки чесън1-2 домата 1-2 сладки чушки /червени или зелени/1/2 лимон1 връзка магданозпресен босилек /по желание/солчерен пиперзахарЗехтинНачин на приготвяне :Отрязвате по дължина една филийка от патладжана, която да послужи за капаче. Издълбавате вътрешността им и я наситнявате. Осолявате патладжана и го оставяте да пусне горчилката. Нарязвате на лука на едри купчета или филий, както ви е удобно и заедно с леко намачканите скилидки чесън го слагате да се запържи в зехтин, до карамелизиране. Добавяте нарязаните на купчета чушки и задушавате за 10 -тина минути. Добавяте обелените и нарязани на купчета домати. Изстисквате сока на лимона и сипвате 1 чаена лъжичка захар за неутрализиране киселината от доматите. Добавяте вътрешността на патладжана и овкусявате със сол и пипер. Пържите докато патладжана омекне. Накрая добавяте нарязаната наситно връзка магданоз и босилекът. Отстранявате от котлона. Пълните патладжаните, захлупвате с капачето, покривате с фолио и печете около 30 - 40 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна.Наздраве !
Крем със смокини и карамелизирани орехи
Начин на приготвяне : 500 гр. извара, 200 гр. заквасена сметана, бурканче сладко или конфитюр от смокини разбърквате в купа докато не получите гладка и хомогенна смес. Ако в сладкото има парченца можете и да пасирате. Количеството сладко е според вкуса. В сух тиган слагате орехите и поръсвате със захар. Наръсвате и капки вода и пържите докато карамелизираната захар полепне по орехите и ги покрие. Пресните смокини нарязвате на четвъртинки и загрявате съвсем леко в тиган. Сипвате крема в подходящи купички или чаши и гарнирате с орехите и загрятите смокини.
Да Ви е сладко!
Чеснови питки на тиган и рибни шишчета
Начин на приготвяне:
Чеснови питки - 500 гр. бяло пресято брашно го поставяте в купа и правите кладенче. В него изсипвате едно пакетче суха мая, щипка сол, три супени лъжици зехтин и 3-4-5 въпрос на вкус счукани на паста скилидки чесън. Бавно доливате 330 мл. газирана вода и омесвате тесто. В намазнена купа го оставяте час да втасва. След, което го разделяте на 10 равни части. Премесвате всяка и разточвате тестото с дебелина около 5 мм. Слагате в сгорещен, сух тиган, по възможност с незалепващо покритие и запичате питката за около 3 минути от всяка страна.
Можете да ги поръсите с кашкавал, сирене. Можете да ги ползвате и за пици.
Рибни шишчета - филе от бяла риба /пангасиус, хек, треска и т.н./ . Нарязвате филето на равни парчета. Поставяте в купа, заедно с лука, разрязан на четвъртини. Разделяте пластовете на лука. Заливате ги с 4-5 лъжици соев сос, сока от един лимон, 2 лъжици зехтин. Поръсвате с мащерка, черен пипер, сол, ако е необходимо. Оставяте ги да престоят 30 минути. След, което редите шишчетата - червена чушка, лук, риба. Един трик за шишчетата. Вземете пресен розмарин и премахнете листенцатата му, без тези на върха. В края го отрежете под ъгъл с нож, така че да го заострите и нанижете продуктите на него. Така се овкусява допълнително. Изпичате на скара за около 1мин. от всяка страна.
Сушени мариновани домати
Начин на приготвяне:
Разрязвате доматите на четвъртинки. Подреждате ги в тава и слагате във фурната. Сушите на сто градуса и вентилатор от 8 до 12 часа. След изсушаването ги подкреждате в буркан/и като между тях слагате листа босилек и цели скилидки чесън. Заливате със зехтин - да покрие доматите. Затваряте и прибирате на тъмно, и студено да отлежава. Годни са за консумация от една седмица след мариноването до година. Не се притеснявайте, че ще похабите зехтина. Няма. Можете да го ползвате. Нещо повече. Ще е поел от аромата на доматите, чесънът и босилека, и няма да се налага да ги прибавяте като съставки. Количествата са според нуждите и вкусовете. Може да ги осолите с морска сол преди да налеете зехтина. Да Ви е сладко!
Начин на приготвяне: Патладжанът се нарязва на филии около 1 см. Осолява се с цел да извлечете горчивата течност. Намазнявате филиите и от двете страни със зехтин.Поставяте върху загрят сух грил тиган. Печете до леко зачервяване и отстранявате. Натрошавате сирене и на едро настъргвате кашкавал. Омесвате ги. Приготвяте си песто от босилек, чесън и зехтин. Можете да го направите в пасатор, но италианците ще получат сърцебиене. Пестото го правят в хаванче - така всяка съставка пуска своите аромати и сокове. Всяка филия патладжан намазвате с пестото и поставяте от сиренето и кашкавала. Увивате на руло и овалвате в брашно, разбити яйца и хлебни трохи или галета. Подреждате рулцата в тава с готварска хартия, за да не залепват и печете до зачервяване на панировката в предварително загрята фурна на 200 градуса.Количествата са според порциите, които искате да приготвите. В плънката можете да поставите и тънки резени шунка. Поднася се с доматен сос. Можете да го хапнете както топло, така и студено. Да Ви е сладко!
Пилешко филе с чоризо
Днес у дома ще похапнем пилешко филе с чирозо.
Начин на приготвяне:
В тава подреждате пилешките гърди, предварително осолени с морска сол и черен пипер, и леко начукани. Отгоре подреждате чирозото / предполагам, че се получава и с бекон, прошуто, хамон - аз имах под ръка останали резани от чирозо, както всъщност е по рецепта/. Отгоре редите разрязани чери домати, маслини и обелени скилидки чесън - количеството при мен е според вкуса.Отгоре ръсите с босилек - по рецепта риган. Съвсем мъничко зехтин. Печете на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 35 минути. Ще се похваля, че черитата и босилекът са домашни, балконски продукти. Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар