събота, 12 ноември 2011 г.

Прехвърляне на видео касети VHS на DVD

Мнозина вероятно имат някоя и друга видео касета със ценни записи, които искат да запазят и на друг носител – диск, флаш-ка, в компютър. Прехвърлянето обикновено се извършва във фото – студия срещу сума варираща от 8 до 12 лв. за 1 астрономичен час. Ако нещата опират до една – две касети бихте могли да заделите сумата от 60 лева. Ако обаче касетите са десетки от по 3 часа – както е в моя случай – инвестицията е сериозна и често пъти се оказва пречка. Така видео касетите отлежават, трупат прах и с времето губят своите качества. По ред причини не успявам да заделя необходимите ми средства за тази процедура. Тези причини ме накараха да се разтършувам в интернет, да разпитам тук – там / познати, специалисти в областта / и да намеря начин да извърша това действие у дома. Част от нещата – компютър, видео плеър, камера, и N на брой видео касети ги имах в наличност. Трябваше ми някакво устройство, което да прихваща аналогов сигнал, да го преобразува в цифров, така щото да виждам и чувам на компютъра си, онова, което плеъра и камерата възпроизвеждат. Трябваше ми и съответна програма, която да може да записва подадените от плеъра образ и звук и да ги преобразува във формат, който компютъра да възпроизвежда в последствие. Трябва да споделя, че дори и да „тунинговате” „Москвич”, той си остава „Москвич”, но аз търсех вариант просто да запазя тези записи и на друг формат и не съм очаквала да са с качеството на HD, Blu- Ray. В този смисъл ще кажа, че качеството е прилично и колкото е по – малко експлоатирана една видео касета и презаписвана, изображението, което ще се прехвърли на компютъра ще е по – добро. Това отклонение беше за онези, които ще очакват съвършен образ и звук.
  На пазара ще откриете различни по размер, възможности и цена устройства, които прихващат аналогов сигнал и го преобразуват в цифров. Най – скъпите и с най – големи възможности, които попадат в професионален клас се ползват от фотостудиата, както и от телевизиите. Устройствата, които могат да се намерят на пазара за домашна употреба варират от 35 лв. до 120 лв. Това, което аз си закупих е Easy Cap –capture USB 2.0 Video Adapter with Audio. В комплекта е включен диск с необходимите драйвери и софтуер – видео обработваща програма Ulead Media Studio 10. Ако ползвате Windows 7 Home Premium, Professional или Ultimate е възможно да трябва да потърсите в интернет драйвери на Easy Cap за конкретната операционна система.http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-hardware/usb-20-video-capture-controller-for-windows-7-64/ef0a2d70-8cdc-48ea-85bf-2bb7b80f6dc9  - на този адрес можете да откриете необходимите драйвери. След като изтеглите файла го разархивирате и инсталирате.


С тези драйвери Easy Cap беше разпозната от компютъра ми, чиято операционна система е Windows 7 Ultimate и заработи без проблеми.


Ето това се съдържа в комплекта. След като сте инсталирали необходимите драйвери и софтуер от диска, и ако е било необходимо изтеглили и инсталирали допълнителните драйвери в зависимост от операционната система на компютъра следва да свържете възпроизвеждащото устройство / видео плеър или камера /. В моя случай видео плеърът е на преклонна възраст и е с два изхода, тоест моно  В този случай свързвах единствено жълтия / видео сигнал /куплунг и белия /аудио – ляв ( L) /. USB – то в компютъра. Това е. Ако разбира се, плеърът е по – нов модел и стерео той ще има три изхода и тогава е необходимо да свържете е червения куплунг /аудио сигнал -дясно ( R ) /.


Следващата стъпка е свързана със софтуера и настройките. Възможно е да използвате софтуера предоставен от комплекта на Easy Cap. Освен, че може да прихваща сигнала / capture / и има достатъчно функции за обработка на видео. Съществуват и други професионални програми, които можете да използвате – Corel Video Studio Pro 4, Sony Vegas – тези програми са платен лиценз и съдържат и опцията за прихващане / capture , освен, че и са обработващи. За обработване на видео можете да използвате и Windows Movie Maker, Sony DVD Architect Studio – също платена програма.
*Ако сте инсталирали Corel Video Studio Pro 4 не инсталирайте и някоя от другите програми, защото си пречат. Казано другояче, ще Ви изкача постоянно прозорец за системна грешка и няма да можете пълноценно да използвате, която и да било от програмите. При деинсталиране на Corel Video Studio потърсете деинсталатор, която ще „изчисти” абсолютно всички файлове и файлчета свързани с програмата, така че друга програма да заработи адекватно.
Аз допуснах тази грешка и си скъсах нервите да ровя в интернет пространството за да търся решение на проблема. Тъй като изгарях от желание да прехвърля видео касетите се заех да търся програма, която ще работи без проблеми, преди да съм се справила с казуса любезно предоставен ми от Corel. И така открих решението. lhttp://www.nchsoftware.com/goldenvideos/index.html. Програмата се казва, Golden Videos – тази програма е безплатна и се предоставя с идеята, че ще ползвате и останалите програми на производителя, които са платени / We make Golden Videos completely free in the hope that you will try our other video software programs. /
Изтеглих и инсталирах Golden Videos, което всъщност е софтуера необходим за прихващане /capture на сигнала. Включих го и заработи на момента. Не си пречи с останалите редактиращи програми. Изключително лесен интерфейс.


Това е първият прозорец, който ще се отвори. Пуснете видео плеъра да работи и натиснете New Recording.


Това е следващия прозорец. От падащото меню Video Device изберете USB2.0 ATV – това е Easy Cap. Под него има две телевизионни системи NTSC и Pal – избирате тази, която съответства на видео плейра. По – новите плеъри имат настройки и могат да използват и двете програми. Тази програма, която е включена на плеъра трябва да е отметната и на софтуера. Ако образът губи цвят или има някакви неточности в картината просто „щракнете” бутона на плеъра на другата ТВ система и отбележете и на софтуера.

Следва да отметнете Manual и от падащия панел да избере резолюцията на видео файла. Резолюцията има пряко отношение към размера на файла, който ще запишете. При първия опит използвах автоматично зададената резолюция – подчертаната на снимката и 30 минутен видео файл е с размер 455 МВ. Резолюцията е от значение, какво ще правите в последствие с файла. В интернет може да откриете схеми поясняващи, коя резолюция е подходяща за различните формати и какви са съответните размери.


В дясната страна на прозореца са опциите за настройка на аудио сигнала. За да изкарате звука от видео плеъра трябва да се активира съответно устройство. Натиснете Windows mixer. Отваря се прозореца с аудио устройствата. Отивате на записване – маркирате показаното на снимката устройство и отваряте на Свойства.


 На опция слушане задавате опциите показани на снимката. На опция нива – намалявате докато индикатора за сила на звука на основния прозорец не остане изцяло в зелената гама. Задавате OK и се връщате в предишния прозорец.


Устройството трябва да е с зелено тикче. Отново ОК.


Следва Напред и се зарежда следващия прозорец.


Ако изберете DVD записвате директно на диск, ако маркирате File, от падащото меню избирате форматът, в който да се запише и отново бутона Напред.


Тук настройвате времето на запис, както и в кои случай да прекъсне записа. Отново бутон Напред.


Ако всичко е наред с образ и звук натискате Rec и оставяте да се записва. При спиране на записа автоматично от програмата за да не загубите записа в първоначалния прозорец, който остава отворен изберете Save. Едва тогава задавате Отказ в този прозорец или New recording в началния. Ако Вие стопирате записа бутонът Напред ще светне и ще можете да запазите записа.
*Когато започнете прихващането / capture и запис е добре да изключите всички останали програми – анти – вирусни програми, чат програми /Skype и т.н /. Всяка една програма, както и интернет сърфирането, както и едновременното ползване на текстови редактори, дори реденето на пасианс ползва и дърпа доста от ресурса на компютъра и програмата започва да работи тромаво – картина и звук „забиват”. Frames per second – трябва да варира от 25 – 29. Тогава няма да имате сривове в картина и звук.
След записа вече може да ползвате видео редактор, с който да добавите надписи, образи, звук, преходи и каквото предлагат различните програми. Може и да стабилизирате картината и дори мъничко да я подобрите, но както казах, не очаквайте някакво свръх качество.
Надявам се да съм била полезна.

Rate this posting:
{[['']]}

Две димящи дула

Canon EOS 450 D

kit - Canon EF-S 18 -55mm f/3.5-5.6 IS

Canon EF 80 - 200 1:4.5-5.6 II

CPL -polarizing filter, FLD filter , UV filter, CS-cross screen filter x 6, ND filter с регулираща се плътност, IR filter

KONIG TRAVELLER TRIPOD - KN-TRIPOD 19

Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Follow Me
Follow Me
Enjoy

E-Mail Will Be Delivered By FeedBurner.
Мозъчни донори
“Лайка, шмайка. Апаратът няма никакво значение. Всичките могат да запечатат това, което виждаш. Номерът е да видиш!” - Ернст Хаас
×