Glossary of Abbreviations and Phrases Photographic A-Z

A
A - Тип ръчно фокусни обективи на Nikon от 1959 до 1979г. Наричан още Non-AI или Pre-AI. Не могат да се монтират на сегашните тела на Nikon, освен ако не се модифицират.
A, Av - режим "приоритет на диафрагмата"
AF-C - следящ автофокус (след първоначалното фокусиране фотоапаратът продължава да префокусира докато спусъка е натиснат наполовина или изцяло), Nikon
AF-D, "D Type" (Distance Information) - обектив, предаващ информация към тялото за дистанцията на фокусиране (Nikon)
AF - Означение на повечето производители за автофокусните обективи.
AF-I - Autofocus-Internal. Автофокусни обективи на Nikon с вграден мотор от 1992г. Всички AF-I обективи са от тип D, но някои по-стари тела не могат да фокусират с тях (N60, N8008).
AF-S - Autofocus-Silent. Автофокусни обективи на Nikon с вграден мотор, подобрена версия на AF-I (1996г.). Неподходящи за някои по-стари тела (N60, N8008). Единствените обективи с които могат да работят DSLR телата от ниския клас (D40, D60, D3000, D5000 и др.) в автофокусен режим.
AF-L - блокиране на автофокуса
AD/ADH - Anomalous Dispersion/AD-Hybrid Aspherical. Аномална дисперсия. Технология за специален вид стъкло, което се използва в апохроматично коригирани телеобективи (виж също APO и ED).
ADI - Advanced Distance Integration. Означение на SONY/Minolta за обективи предоставящи информация за разстоянието до обекта, която е необходима за работата на ADI измерването на експозицията на светкавицата.
AI - Индекс на Блендата. Ръчно фокусни обективи на Nikon с възможност за предаване на информация за избраната стойност на блендата.
AI-P / P - AI with Program. AI обективи на Nikon с вграден микропроцесор - модели 45/2.8P, 500/4P и 1200-1700/5.6-8P.
AI-S - По-нова версия на AI обективите на Nikon, проектирани да работят и в P и S режими, като за целта могат да приемат информация за стойността на блендата от тялото.
AL - Асферични лещи. Асферичните повърхности на лещата намаляват сферичната аберация – дефект, който се среща особено при широкоъгълните обективи с голям диаметър на лещите. Освен това заедно с другите дефекти коригира и кома-аберацията. Осигурява оптимално качество на изображението също и при големи отвори на блендата.
АРО - Апохроматична корекция. Тъй като индекса на пречупване на стъклото зависи от дължината на вълната на светлината, отклонение на цвета се получава когато различните цветове образуват изображения в различни точки (цветна аберация). АРО обективите на Sigma използват ELD и SLD стъкла за намаляване на цветната аберация.
APS - размер на матрицата 24x36 мм (Canon, Sony)
APS-C - матрица с кропфактор 1,6 (1,6 пъти по-малка от APS) (Canon)
AR - Байонет на Konica използван от 1965г. след появата на Konica Auto-Reflex
ARM/ARP - Обективи за Konica AR байонет без автоматична (скачаща) диафрагма (ARM - Manual, ARP - Preset).
AS/ASL - Термин на Tokina/Tamron за асферични лещи (виж също AL).
ASP/ASPH - Съкращение за асферични лещи (Nikon, Sigma - ASP, Leica - ASPH) (виж също AL).
AT-X/AT-X PRO - Advanced Technology X-tra. Обозначение на Tokina за особено висококачествени обективи.
AUTO - Старо обозначение на обективи с автоматична (скачаща) диафрагма.
AUTO-W/S/T/FISHEYE/MACRO/ZOOM - Обективи с автоматична диафрагма и разграничаване на типа на обектива: W - широкоъгълен, S - нормален, T - теле и тн.
AW - All Weather. Влаго и прахозащитени обективи на Pentax за 645D.
ACR - Adobe Camera RAW, вграден RAW конвертор в Adobe Photoshop
A/D - аналогово-цифров преобразувател
AE-L - блокиране на експозицията

B
B - Байонет на Praktica използван при моделите от B-системата (1979-2000г.).
BBAR - Broad-Band, Anti-Reflection Coating. Многослойно покритие разработено от Tamron.
BG - фон
BW - ч/б, черно-бял

C
C - Обозначение на Nikon за многослойно просветляване за Pre-AI обективите.
C/Y - Байонет на Contax и Yashica въведен едновременно от двете фирми през 1975г. с моделите Contax RTS и Yashica FX-1. Carl Zeiss произвежда обективи за C/Y байонет като първоначално те се водят 'AE'. През 1985 байонета е променен за новите 'MM' обективи на Carl Zeiss с поддръжка на автоматичните режими P и S. AE и MM обективите се различават по цвета с който е изписана най-затворената бленда - при AE е с бяло а при ММ със зелено.
CA - Освен Хроматична Аберация означава и Кръгла Диафрагма - термин използван от Canon за обективи с бленда, съставена от много елементи за постигане на максимално близък до кръг отвор.
CaF2 - Флуоритен елемент. По-ефективен от UD/Super-UD елементите за корекция аберациите. Използва се от Canon в повечето супер-теле обективи.
CAT - Catadioptric. Обозначава т.нар. катадиоптърна конструкция на обектива, изградена от лещи и огледала, която позволява нагънат ход на лъчите и съответно много малка дължина на обективите с голямо фокусно разстояние. Те се означават като огледални телеобективи (Mirror, Reflex). Поради липсващата бленда те имат постоянна светлосила.
CRC - Close Range Correction. Съкращение на Nikon за плаващи елементи в обектива, променящи положенито си по време на фокусиране. Използва се при макро обективите и при светлосилните широкоъгълни обективи (например Nikkor 35mm f/1.4 AI и Micro Nikkor 105mm F/2.8 AF-D).
CS - Обективи на Mamiya за NC серията 35мм фотоапарати (NC1000 и NC1000s) - NC байонет.
C1 - RAW конвертор на PhaseOne - CaptureOne Pro
CCD (Charge-Coupled Device)  - матрицата се състои от фотодетектори, чиито брой е определящ за разделителната способност на изображението. Тя се определя пряко от броя на чувствителните елементи, изграждащи CCD матрицата и следователно е от първостепенно значение за качеството на изображението. Оптическата система фокусира изображението, така то се проектира върху CCD сензора и след това се записва върху съответния носител на информация.
CF - карта памeт compact flash
CMOS (Complementary Metal-Oxide Semi-conductor) матрица - някои модели все още използват CMOS сензори. CMOS матриците притежават по-високи нива на шума и по-ниска чувствителност, в резултат от което се получават снимки с по-ниско качество. За сметка на това CMOS сензорите са по-евтини и използват значително по-малко енергия при работата си, което увеличава живота на батериите.
CNX - Nikon Capture NX, редактор и конвертор за RAW файлове (Nikon)
CONV (APO Teleconverter EX) - обектив, който може да се използва в съчетание със Sigma APO Teleconverter EX (Sigma)
CRW - RAW файла на Canon

D
D (Digital) - цифров;
- обектив с гривна за ръчна настройка на диафрагмата (Nikon)
D – Distance. Означение на Minolta и Nikon за автофокусни обективи, предаващи информация на тялото за разстоянието до фокусираният обект.
DA/DA* - Обозначение на Pentax за обективи предназначени за DSLR тела с APS размер на матрицата.
DA L - като DA, но изключителни леки и компактни (PENTAX)
DC - Defocus Control. Означение на Nikon обективи с възможност за промяна на ъгъла на сферична аберация в областите извън фокус (виж също STF при Minolta).
DC - Обозначение на Sigma за обективи предназначени за DSLR тела с APS размер на матрицата.
DF - Двоен Фокус. Тази система на Sigma премахва връзката между вътрешният фокусен механизъм и пръстенът за ръчно фокусиране, когато обективът е в автофокусен режим. Тази система осигурява лесно и точно боравене с обектива, тъй като пръстенът за ръчно фокусиране не се движи по време на автофокуса. Широкият пръстен за фокусиране също позволява лесно и точно ръчно фокусиране.
D FA - обектив, покриващ кадър с размер 24х36 мм, но конструиран за цифрови камери (PENTAX)
DG - Designed for Digital. Обозначение на Sigma за обективи оптимизирани за DSLR, но могат да се ползват и на филмови тела. Добавени са допълнителни покрития за минимизиране на отраженията от матрицата на цифровите тела.
Di - Digitaly Integrated. Обозначение на Tamron за обективи оптимизирани за DSLR, но могат да се ползват и на филмови тела. (виж също Sigma DG)
Di-II - Обозначение на Tamron за обективи предназначени за DSLR тела с APS размер на матрицата.
DN - Digital Neo - Обективи на Sigma за безогледалните системи Micro Four Thirds, Sony NEX.
DNG - унифициран RAW формат, разработен от Adobe
DO - Дифракционна Оптика. Означение на Canon за обективи, при които се използва многослоен дифракционнен оптичен елемент за контролиране на хроматичните аберации. Тази технология е приложена за пръв път от Canon в EF f4/400mm DO IS USM. Допълнително предимство на тези обективи е намаленото тегло и размери. Типичен белег на обективите с дифракционни елементи е зеленият пръстен отпред на обектива.
DOF (Depth of field) - дълбочина на рязко изобразеното пространство
DPP - Digital Photo Professional (фирменият RAW конвертор на Canon)
DR (Dynamic range) - динамичен диапазон
DSLR (Digital single-lens reflex) - цифров огледално-рефлексен фотоапарат
DSA - Dual Super Aspherical. Обозначение на Olympus за специален вид асферичен елемент с много голям индекс на пречупване, постиган преди с комбинация от няколко елемента. Характерно за този елемент е че е по-тънък в центъра си отколкото в краищата.
DSB - Обозначение на Yashica на обективи с еднослойно покритие.
DT - Digital Technology. Обозначение на Minolta/SONY за обективи предназначени за DSLR тела с APS размер на матрицата.
DX - Обозначение на Nikon за обективи предназначени за DSLR тела с APS размер на матрицата.

E
E - Байонет на Sony разработен за серията NEX безогледални фотоапарати.
E - Електромагнитна диафрагма - диафрагмата се управлява от тялото и се предава на обектива електрически, вместо да се използва стандартната за F байонета механична връзка. Използва се в обективите на Nikon с възможност за корекция на перспективата (виж PC-E).
E - Обективи на Mamiya за Z серията 35мм фотоапарати - Z байонет.
E, F, G, H, I, J, L - Пред думата ZUIKO (E.ZUIKO и тн.) - Обективи от системата Olympus OM обозначава броя на оптичните елементи в конструкцията на обектива според позицията на буквата в английската азбука (E - 5, F - 6 и тн.).
E Series - Нискобюджетни AI обективи на Nikon представени с модела Nikon EM. Вместо "Nikkor" като име е изписано "Nikon lens Series E".
E-M - Електронен Ръчен Фокус. Обозначение на Canon за някои по-стари USM обективи, при които ръчното фокусиране се извършва електрически чрез USM мотора.
EBC / Super-EBC - Electron Beam Coating. Покритие при обективите на Fujifilm.
ЕЕ/АЕ - Electric Eye/Automatic Exposure. ЕЕ - позиция на гривната за блендата на обективите за Konica AR байонет, при която стойността на блендата се задава от тялото. На по-късен етап е преименувано от ЕЕ на АЕ.
ED/ELD/Super ED - Стъкла със Свръх ниска дисперсия (Nikon ED, Sigma ELD - виж също АРО).
EDA - Extra-low Dispersion Aspherical. Обозначение на Olympus за ED асферичен елемент.
EDO - Enhanced Digital Optics. Обозначение на Promaster за обективи оптимизирани за DSLR.
EF - Обозначение на Canon за автофокусни обективи за EOS байонет.
EF - Обективи на Mamiya за Z серията 35мм фотоапарати, които могат да предават информация на тялото за разстоянието до фокусираният обект. Съвместими с E обективите - Z байонет.
EF-S - Обозначение на Canon за автофокусни обективи за EOS байонет, предназначени за DSLR тела с APS-C размер на матрицата (EOS 20D, 30D, 300D, 350D, 400D и тн.). Не могат да се монтират на останалите EOS филмови и дигитални тела.
ES - Обективи на Mamiya за X серията 35мм фотоапарати (Auto XTL и X1000) - XTL байонет.
EMD - Електромагнитна диафрагма - диафрагмата на всички обективи на Canon от EOS системата се управлява електрически.
ЕХ - Обозначение на Sigma за обективи с особено високо качество.
EXIF - формат за съхранение на метаданните на изображението (дата, параметри на експозицията, фокусно разстояние и т.н.)
EV - стъпката за изменение на експозицията, използва се както за корекция на експозицията, така и за измерване на динамичния диапазон (за съвременните матрици 9 EV е нормалния динамичен диапазон)
EVF - електронен визьор
ЕZ - Обозначение на Olympus за обективи с електромагнитно управляем зуум.
F
F - Байонет на Nikon използван от 1959г.
F - Байонет на Konica използван до 1965г., не е идентичен с Nikon F.
F - максималната диафрагма на обектива (в наименованието), относителен отвор
F-number - стойност на диафрагмата
FA - Автофокусни обективи на Pentax с KAF2 байонет.
FAJ - като FA, но без гривна за диафрагмата, настройките на стойностите на диафрагмата се извършват само от тялото на фотоапарата.
FC - Focus Clutch/One Touch Focus Clutch - Патентована от Tokina система за превключване на обектива между автофокусен и ръчен режим единствено чрез движение на пръстенът за ръчно фокусиране. Осигурява бърза и лесна смяна на режима без необходимост от използване на AF/MF превключвателя на фотоапарата.
FD - Байонет на Canon използван от 1971 до 1990 г., заменя Canon FL.
FE - Плаващи елементи. Елементи на лещите в обектива с възможност за аксиално придвижване, които обезпечават по-добра корекция на съгласуването на различните разстояния в кадъра. Те служат преди всичко за подобряване на качеството на изображението на обективи със средно и късо фокусно разстояние в близката област. Дълбочината на острия фокус остава непроменена.
FEC - Filter Effect Control. Технология на Tamron за по-лесно боравене с поляризационни филтри, докато на обектива е сложен сенник.
FF (Full-frame) - пълен кадър (съответстващ на филмовия 35 мм. кадър 24х36 мм)
FHB - Focus Hold Button. Означение на SONY за възможността за заключване на фокуса от обектива. Действа по аналогичен начин на AF-L бутона на тялото при Nikon.
Fisheye – Рибешко око. Означение на обективи с ъгъл на изображението над 180 градуса и типична перспектива, която се характеризира с изкривяване на линиите успоредни на краищата на изображението. С диагонално рибешко око се означават тези, които дават изпълващо формата изображение. В противоположност на тях кръговото рибешко око дава кръгово изображение с около 20 мм диаметър на черен фон.
FL - Байонет на Canon използван от 1964 до 1971 г., заменя предишния Canon R.
FL - Флуорит. Използва се в елементи с ниска дисперсия за апохроматична корекция (виж също АРО).
FLD - "F" Low Dispersion. Специален вид стъкло на Sigma с ниска дисперсия и характеристики близки до флуоритните стъкла, но с по-ниска цена.
FLE - Floating Lens Element. Обективи на Carl Zeiss за Hasselblad с допълнителен пръстен за фокусиране, който мести само челният елемент.
FM - Fixed Mount. При производителите на обективи със сменяем байонет (Tokina, Vivitar, Soligor - виж T4/TX) някои от моделите им се произвеждат и с фиксиран байонет (примерно за Minolta MC) или на резба M42.
FOV - зрителен ъгъл
FP-Sync - режим на работа на фотоапарата и светкавицата, осигуряващ високоскоростна синхронизация
FP - Фиксиране на фокуса. При някои супер-теле обективи е възможно фиксиране на фокусът на определена позиция, на която може да се премине по всяко време.
fps - скорост на снимане (кадри в секунда)
FR - Въртене на филтъра - челният елемент на обектива се върти по време на фокусиране. Работата с поляризационни и градиентни филтри е затруднена.
FRL - Focus Range Limiter. Означение на SONY за възможността за ограничаване на обхвата на фокусиране (Limit при Nikon).
FREE (Fixed Rear Element Extension) - обектив, чийто заден елемент остава неподвижен по време на фокусирането ( напр. SMC-A 70-210/4, SMC-A 28-135/4) (Pentax)
FS - Focus Selector. Селектор на обхвата на фокусиране. При някои обективи обхвата на фокусиране може да се ограничава с цел по-бърза работа.
F-stop - стъпката на изменениe на диафрагмата (т.нар. "стоп", крачка в една или друга посока, намаляващ или увеличаващ светлинния поток два пъти; стандартните стойности на диафрагмата представляват редица 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32)
FT-M - Full time manual focus. Обективи с директен ръчен фокус - позволява когато обектива е в автофокусен режим директно да се фокусира на ръка без нужда от превключване на фокусният режим. Характерно е за обективите с вграден мотор - Nikon AF-S, Sigma HSM, Canon USM.
FX - Обозначение на Nikon за цифрови камери с размер на сензора отговарящ на 35мм филм (24мм х 36мм).
FX - Обозначение на Tokina за ново поколение обективи, разработени за DSLR с размер на сензора отговарящ на 35мм филм (Tokina AT-X 16-28 F2.8 PRO FX).
F&R - Front & Rear Aspherical. Обозначение на Tokina за обективи с асферичен челен и заден елемент (Tokina AT-X 235 AF PRO).

G
G - Обозначение на Minolta за обективи с особено високо качество. Типичен белег – златен пръстен отпред на обектива.
G - Обективи от тип D на Nikon без пръстен за управление на блендата.
G - Байонет на телеметричните модели на Contax от серията G (Contax G1 и G2) с поддръжка на автофокус.
G (Gelded) - обектив без гривна на диафрагмата (управлява се от тялото, Nikon);
обектив с елемент от нискодисперсионно стъкло (Sony)
GB - гигабайт
- Glass Molded Aspherical Lens. Съкращение на Tamron за специален вид асферични лещи (виж също AL, ASP).
GN - Водещо число - Обективи на Nikon, при които водещото число на светкавицата е зададено в обектива. Използва се при тела без автоматично измерване на експозицията на светкавицата. (Nikkor 45ММ/2.8 GN)
GND - градиентен филтър (напр. за изравняване на осветеността между светло небе и тъмно море)


H
HF - Helical Focusing. Термин на Sigma за обективи при които външният тубус на обектива не се върти по време на фокусиране.
HID - High Index/High Dispersion glass. Термин на Tamron за елементи с голям индекс на пречупване (виж APO, AD).
HLD - Обозначение на Tokina за ниско дисперсионни елементи с голям индекс на пречупване (виж APO, AD).
HR/HRI - High Refractive (Index). Обозначение за оптични елементи с висок индекс на пречупване, обикновено по-голям от 2.0 (виж APO, AD).
HS - High Speed. Обозначение на Minolta за обективи с механизъм за бързо фокусиране. Използва се в редица теле обективи (Minolta 300 F2.8 G APO HS и др.). Тази технология в последствие е заменена от Minolta SSM.
HSM - Хиперзвуков мотор. Термин на Sigma за ултразвуков мотор (виж също USM при Canon и AF-S при Nikon).
HDR (High dynamic range) - повишен динамичен диапазон (по-висок от 9 EV), като правило се използва за изображения с разширен динамичен диапазон
HSL - настройки на тона, наситеността и яркостта на цвета


I
IF/IFS - Вътрешно фокусиране. Вместо обичайното фокусиране посредством промяна на отдалечеността на цялата оптична система от равнината на филма, при обективите с вътрешно фокусиране се преместват само отделни части или групи. Това позволява по-компактни конструкции и по-бързо фокусиране, тъй като автофокусното задвижване трябва да премества по-малки маси.
iFn - iFunction. Технология на Samsung за управление на скоростта, блендата, белия баланс и ISO-то в P,A,S и M режим посредством гривната за фокусиране на обектива.
IRF - Вътрешен заден фокус. Означение на Tokina за фокусиране със задните лещи – особен вид вътрешно фокусиране.
IS - Стабилизатор на образа. Оптикоелектронен стабилизатор на образа, въведен за първи път при SLR-обективите от Canon. Сензори регистрират преместването на обектива и придвижват системата лещи във вътрешността му в обратна посока така, че светлинният поток да не се отклони от правилното място. Това на практика позволява да се фотографира от свободна ръка за време, по-дълго с две степени, без размазване на снимката.
ISO - стандартизирана чуствителност на филма или матрицата
IR (Infrared) - инфрачервен
IX - Обективи на Nikon за APS системата Pronea. Не могат да се използват на 35мм тела.

J
J - Обективи на Pentax без пръстен за управление на блендата (виж G при Nikon).
JPEG, JPG - файлов формат, поддържащ 8-битов цвят, прогресивно компресиране и цветови профили, общоприет за стандартен от всички производители на фототехника

K
K - Вид Pre-AI обективи на Nikon с гумиран пръстен за фокусиране.
K - Байонет на Pentax
- Байонет на Pentax с възможност за управление на блендата от тялото. Обективите за този байонет носят ознчението 'SMC Pentax-A'.
KF - Първа версия на байонет на Pentax с поддръжка на автофокус
KFА - Байонет на Pentax с поддръжка на автофокус
KFА2 - Подобрена версия на байонет на Pentax с поддръжка на автофокус с добавени допълнителни функции - предаване на MTF данни, автоматичен зуум, захранване на SDM обективите (при модели K10D и по-нови)

L
L - Означение на Canon за особено висококачествени обективи с калциевофлуоридни кристали, асферични повърхности (ASP) и специални стъкла (ED). Типичен белег – червен пръстен отпред на обектива.
LCD - течнокристален дисплей
LD - Low Dispersion. Означение на Tamron и Promaster за стъкла с ниска дисперсия (виж APO, ED).
LAH - LD-Hybrid Aspherical. Обозначение на Tamron за обективи с хибриден елемент от стъкло с ниска дисперсия (LD/ED) и асферична повърхност (ASP), които съчетават предимствата на двете технологии.
Limited - обозначeние за обективи с много високо качество произведени в ограничени серии (Pentax)
LS - Leaf Shutter. Обективи с централен затвор за системата DM на Mamiya.
LR - Adobe Photoshop Lightroom, конвертор и редактор
LV (live view) - система за визиране на дисплея на фотоапарата в реално време

M
M - Байонет на Leica въведен през 1954г. с модела Leica M3. Използва се и от други производители - Minolta (Minolta CLE), Konica (Hexar RF), Voigtländer/Cosina (серията Bessa), Rollei (Rollei 35RF), Zeiss Ikon.
M (Manual) - ръчен режим на снимане
M - като обективите от K серията, като цяло по-леки и компактни. (Pentax)
M39 - Резбово закрепване на обективи, използвано при телеметричните Leica фотоапарати - Leica thread-mount (LTM) с размер на резбата M39 х 0.977мм. При съветските модели камери (ФЕД, Зенит) резбата е с размер M39 х 1мм.
M42 - Резбово закрепване на обективи с размер на резбата M42 х 1мм. Получава широка популярност с моделите на Praktica и Pentax.
M/MFT - Пред думите ZUIKO DIGITAL (M.ZUIKO DIGITAL) - Обективи на Olympus за системата Micro Four Thirds (MFT).
Macro – Означение за обективи с късо предметно разстояние. Различават се истински макрообективи и zoom-обективи с допълнително означение Macro. Истинските най-често са със симетрична конструкция и неголяма светлосила, но затова дават минимално изкривяване на изображението и са оптимизирани за фотографиране на по-близки разстояния. Максималният мащаб на изображението без допълнителни принадлежности е най-често 1:2 или 1:1.
MB - мегабайт
Micro - макрообектив (Nikon)
MF - среднеформатен фотоапарат;
- обектив с ръчно фокусиране;
- система за ръчно фокусиране при фотоапаратите
Mp - мегапиксел
MC - Multi Coated. Многослойно покритите при ГДР Carl Zeiss обективи (както SMC при Pentax и SSC при Canon FD) и обективи на Yashica.
MC - Meter coupling. Второ поколение на SR байонета на Minolta (1966-1977), наричан още MC байонет, добавя TTL мерене. Обективите на Minolta са с име MC Rokkor.
MD - Трето поколение на SR байонета на Minolta (1977-1983), наричан още MD байонет. Обективите предават на тялото информация за най-затворената си бленда, необходима за S и P режимите. Обективите на Minolta са с име MD Rokkor.
Micro - Обозначение на Nikon за макро обектив.
Мicro USM - Микро Ултразвуков мотор. По-евтина версия на USM обективте на Canon без поддръжка на директен ръчен фокус (виж FT-M). Често се пропуска в името на обектива - така например EF 75-300/4.0-5.6 III USM е с Микро Ултразвуков мотор.
Mirror - Обектив с катадиоптърна конструкция (виж също CAT). При Nikon носят името Mirror-Nikkor, по-късно сменено на Reflex-Nikkor.
ML - Multi Layer. Означение на Yashica на обективи с многослойно покритите. На по-късен етап сменено на MC.
ММ - Обозначение на обективи на Carl Zeiss с възможност за автоматично управление на блендата от тялото за Contax/Yashica, въведено с модела Contax 159MM.
ММ - Микро мотор - вграден в обектива мотор за фокусиране, по-бавен и шумен от USM мотора. Използва се в евтините автофокусни обективи на Canon.
MSC - Movie and Still Compatibility. Означение за обективи на Olympus за Micro Four Thirds камери с плавен и тих автофокус при запис на видео.

N
N - Нано-кристално покритие. Вид покритие разработено от Nikon за елиминиране на вътрешните отражения.
N - Автофокусен байонет на Contax въведен със серията Contax N (N1 и NX) и цифровия Contax N Digital.
N - обектив с елемент или покритие на оптичен елемент, произведен чрез използване на нанотехнологиите
NC - Байонет на Mamiya за NC серията 35мм фотоапарати (NC1000 и NC1000s).
ND - неутрален филтър (затъмява кадъра, увеличава експозицията)
NI - Neat Image, плъгин за Adobe Photoshop, за чистене на шума в изображението
NIC/SIC - Nikon Integrated Coating/Super Integrated Coating. Обозначение на Nikon за многослойно просветляване (виж също SMC).
NN - Noise Ninja, плъгин за Adobe Photoshop, за чистене на шума в изображението
NOCT - Nocturnal. Част от името на Nikkor AIS Noct 58mm f/1.2 - обектив с голяма светлосила и качествено изображение, с асферичен челен елемент.
NSFW (Not safe for work) - обозначение на ресурси, съдържащи откровена порнография, нецензурни изрази, религиозни оскърбления и т.н.
NSS (Not schoolsafe) - обозначение на ресурси, съдържащи откровена порнография, нецензурни изрази, религиозни оскърбления и т.н.
NSSW (Not suitable for school or work) - обозначение на ресурси, съдържаще откровена порнография, нецензурни изрази, религиозни оскърбления и т.н.
NR (Noise reduction) - система за шумоподтискане на фотоапарата
NWS (Not worksafe) - обозначение на ресурси, съдържащи откровена порнография, нецензурни изрази, религиозни оскърбления и т.н.
NX - Байонет на Samsung използван при безогледалните фотоапарати със сменяема оптика от серията NX.

O
OIS - Optical Image Stabilization. Обозначение на Samsung на система за стабилизиране на изображението в обектива (виж също IS при Canon и VR при Nikon).
Oly - Оли, Olympus
OP - Orthographic Projection. Обективи на Nikon от тип "Рибешко око", при които централната част на изображението е по-голямо а периферията е по-компресирана за разлика от "нормалните" fisheye обективи (Nikkor 10ММ/5.6 OP Circular Fisheye).
OS - Оптическа Стабилизация. Обозначение на Sigma на система за стабилизиране на изображението в обектива (виж също IS при Canon и VR при Nikon).
Z
Z - Байонет на Mamiya за Z серията 35мм фотоапарати.
ZA - Автофокусни обективи проектирани от Carl Zeiss за Sony Alpha (Minolta AF байонет).
ZB - Zoom Browser, програма за преглеждане на изображения, комплектована с фотоапаратите Canon
ZD (ZUIKO DIGITAL) (Olympus)
ZE - Carl Zeiss обективи за Canon EF байонет.
ZERO - Zuiko Extra-low Reflection Optical. Означение на Olympus за вид покритите с висока пропускливост.
ZF/ZF-I/ZF-IR - Ръчнофокусни обективи проектирани от Carl Zeiss за Nikon F байонет, AI-S съвместими, оптически идентични с ZK и ZS обективите. ZF-I обективите са предназначени за индустриални цели а ZF-IR за снимане в инфрачервения спектър.
ZF.2 - Carl Zeiss ръчнофокусни обективи с процесор за Nikon F байонет, AI-P съвместими (виж също ZF).
- Ръчнофокусни обективи проектирани от Carl Zeiss за Pentax K байонет, оптически идентични с ZF и ZS обективите.
ZL - Zoom-Lock. Технология на Tamron за заключване на избраното фокусно разстояние.
ZM - Carl Zeiss обективи за Leica M байонет. ZM
ZS - Ръчнофокусни обективи проектирани от Carl Zeiss за M42 байонет, оптически идентични с ZF и ZК обективите.Информация : Фото - Култ, Macropic.net, УикипедияНяма коментари :

Публикуване на коментар

Две димящи дула

Canon EOS 450 D

kit - Canon EF-S 18 -55mm f/3.5-5.6 IS

Canon EF 80 - 200 1:4.5-5.6 II

CPL -polarizing filter, FLD filter , UV filter, CS-cross screen filter x 6, ND filter с регулираща се плътност, IR filter

KONIG TRAVELLER TRIPOD - KN-TRIPOD 19

Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Follow Me
Follow Me
Enjoy

E-Mail Will Be Delivered By FeedBurner.
Мозъчни донори
“Лайка, шмайка. Апаратът няма никакво значение. Всичките могат да запечатат това, което виждаш. Номерът е да видиш!” - Ернст Хаас
×