Photography Techniques

Аерофотографията е фотографска дейност, при която се заснима земната повърхност от висока въздушна позиция. Този начин на снимане в английски се нарича Aerial photography, в немски език Aerofotografie, Luftbildfotografie, в руски аэрофотография. Извършва се със специално конструирана аерофотоапаратура и посредством летателни апарати -самолети, хеликоптери, аеростати, дирижабли, делтаплани, хвърчила, безпилотни летателни апарати. Като продукт се създават аерофотоснимки, предназначени за нуждите на военното разузнаване, на топографията и картографията, за нуждите на археологията, средствата за рекламата и киното, изучаване промените в околната среда и др.

Астрофотография е вид фотографиране на астрономически обекти и големи райони от нощното небе.

 Боке (bokeh) е термин, използван да опише естетичните качества на частта от изображението, която не е във фокус. Светлинните точки извън фокус се превръщат в дискове, наричани "circles of confusion" (кръгове на неяснота).

Висок Динамичен обхват на образа.(HDRI или HDR) е техика, чрез която да се обхване по-голям динамичен диапазон между най-ярките и най-тъмните части на изображението в сравнение със сегашните стандартни. HDR компенсира загуба на информация, която се получава при недеекспонираните и преекспонираните снимки, като слива симките с различни нива а експозиция за да се покаже информацията в светлите и тъмни участъци.

Високоскоростна фотография ( High-speed photography )  е техника за засемане на извнредно бързи явления и процеси, трудно забележими или незабележими с просто око.

Запълваща светкавица Fill flash е фотографска техника, използвана за да се осветят тъмните зони в сянка при снимките в слънчеви дни, както и при снимки, чиито заден план е осезаемо по светъл от предния план, получен при задно осветяване. При тази техника блендата и скоростта на затвора се настройват спрямо правилната експонация на задния план, а мощността на светкавицата се настройва спрямо разстоянието на обектива и обектите на преден план.

Инфрачервена фотография (  infrared photography ) е техника, при която фотоапаратът посредством филтри заснема обектите в невидимата за човешкото око част от светлиния спектър.

Контра - жур  " Contre-Jour " се отнася до снимки, направени, когато камерата е насочена директно към източник на светлина. Този техника обикновено предизвиква силен контраст между светло и тъмно, създава силуети и подчертава линии и форми.

Макро фотография (Macro photography) е фотографска техника на заснемане в изключително близък план на миниатюрни, едва забележими или незабележими с просто око детайли, предмети, фигури, обекти. Заснетият обект е в пъти по - голям от действителният размер на обекта, което позволява на зрителя да го види в подробности.

Рисуване със светлина  (Light painting ) е фотографска техника, при която фотоапаратът при малк отвор на блендата и дълга експозиция - скорост на затвора заснема движението на ръчен светлинен източник - фенерче, с което се рисуват фигури.

Lead room е техника във фотография, филмография и други визуални изкуства, която оставя пространството пред обекта и в посока а движението. Пример : позициониране на движеща се кола в кадъра, така че пред нея да има пространство, което да оставя впечатлението за динамика.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Две димящи дула

Canon EOS 450 D

kit - Canon EF-S 18 -55mm f/3.5-5.6 IS

Canon EF 80 - 200 1:4.5-5.6 II

CPL -polarizing filter, FLD filter , UV filter, CS-cross screen filter x 6, ND filter с регулираща се плътност, IR filter

KONIG TRAVELLER TRIPOD - KN-TRIPOD 19

Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Follow Me
Follow Me
Enjoy

E-Mail Will Be Delivered By FeedBurner.
Мозъчни донори
“Лайка, шмайка. Апаратът няма никакво значение. Всичките могат да запечатат това, което виждаш. Номерът е да видиш!” - Ернст Хаас
×