неделя, 29 декември 2013 г.

Да бъдеш Дядо Коледа

Фото разказ
25 декември 2013 г. Коледа е! Намираме се в родната къща на съпруга ми. В село Селановци, община Оряхово, област Враца. Дунавската равнина. Река Дунав е на десетина километра от селото. Най - голямото и многолюдно село в България и понастоящем. Според Световната банка северозападна България, част от която е и селото е най-бедният, най - слабо развитият и най - бързо обезлюдяващ се район на Европейският съюз. Тъжен факт и тежка констатация. 
И макар безработица, базпаричие, безперпективност да са притиснали жителите на този район намират сили и време, влагат ентсиазъм и енергия за да предизвикат усмивки в малки и големи, да донесат надежда.
И така на Коледа, докато ние се суетим около празничната трапеза, а Ема нетърпеливо снове напред-назад в очакване на Дядо Коледа, също като милиони други, четирима души оставят празничния комфорт и семейния уют за да се превърнат в Дядо Коледа, Снежанка, коледен елф и еленът Рудолф.

Тръгват от къща на къща. Имат списък с над 50 деца, които очакват своя подарък, който лично Дядо Коледа да им даде. В ранния следобяд достигат и при нас. Все пак истинският Дядо Коледа притежава магически способности и има на разположение цял впряг летящи елени. Как иначе ще обиколи за една нощ Земята, ще посети всяко дете?


Шейната на местния доброволец е всъщност реконструирано и украсено подходящо ремарке, теглено не от северни елени, а от мини тракторче. Не е вълшебно, но е креативно, пък и източник на шеги и закачки.


Но, не би влезнал в селския фолклор, който е доста пиперлив в този край без някой, който да се въплати в ролята на Рудолф.

Коледа е! Добрият старец, Снежанка, Рудолф и един коледен елф дойдоха при нас, носейки подаръци, смях и надежда.
Докато гледахме как се отдалечават и мразовитата мъгла ги обгръща не спирах да се питам какво е да бъдеш Дядо Коледа и дали радостта и надеждата, които раздаваш и на теб някой ти дарява?

Rate this posting:
{[['']]}

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Две димящи дула

Canon EOS 450 D

kit - Canon EF-S 18 -55mm f/3.5-5.6 IS

Canon EF 80 - 200 1:4.5-5.6 II

CPL -polarizing filter, FLD filter , UV filter, CS-cross screen filter x 6, ND filter с регулираща се плътност, IR filter

KONIG TRAVELLER TRIPOD - KN-TRIPOD 19

Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Follow Me
Follow Me
Enjoy

E-Mail Will Be Delivered By FeedBurner.
Мозъчни донори
“Лайка, шмайка. Апаратът няма никакво значение. Всичките могат да запечатат това, което виждаш. Номерът е да видиш!” - Ернст Хаас
×