петък, 16 май 2014 г.

Пещера Леденика

Пещерата Леденика е разположена на 16 км от град Враца, на територията на природен парк Врачански Балкан, намира на 830 м надморска височина в Северозападния-Стрешерски дял на Врачанската планина.

Пещерата получава името Леденика заради ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват в нея през зимата в близо до входа.

Пещерата е била известна още по времето на османското робство. Овчарите са я използвали за да съхраняват вътре овчето мляко.
Входът на пещерата е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830 метра. Температурата варира от –7°С до 15°С в предверието и до 8°С във вътрешността. Влажността на въздуха е 92%. Има множество галерии и интересни карстови форми — сталактитисталагмити исталактони, формирани в продължение на хиляди години.

Дълга е около 320 m и има десет зали. Първата зала е "Преддверието" (най-ниската част на пещерата), в която се издига огромна ледена колона с диаметър близо 21 метра. През зимата и пролетта в тази зала се формират ледени образувания (сталактити, сталагмити, сталактони), откъдето идва името на пещерата. Следват няколко метра, през които човек трябва да се движи ниско наведен — проходът "Плъзнята". През него се достига до "Малката зала", която има почти кръгла форма. След още едно стеснение, през пещерния коридор Комата, се достига Голямата (Концертна) зала, която е много богата на образувания. Някои от тях са наречени с различни имена заради интересната им форма -Крокодила, Главата на великанаСоколаДядо Коледа, Къщичката на баба Яга и много други. Под "Концертната зала" се намира още една – "Хладилника".

В минали времена хората са я ползвали за съхраняване на бубено семе. Отклонявайки се вдясно от Концертната зала, се стига до малко синтрово езеро с дълбочина 0,50 m, за което има легенда, че водата му е "вълшебна" и изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него.


 От Голямата зала по железни мостове се преминава през Малката и Голямата пропаст, през коридора Завеските и се стига до т.нар. "Бяла зала". Тук могат да се видят образуванията Свекървен език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка на пещерата се нарича Седмото небе.
Пещерата е най-атрактивна за разглеждане през зимата и пролетта. Според специалистите тя има "божествена" акустика.
Пещера Леденика е само една от над 500-те пещери, убежища на прилепи, известни във Врачанския Балкан. Поради ниската температура, тя се използва предимно за зимуване. Чрез преки наблюдения и улови с мрежи в пещерата са регистрирани 4 вида прилепи:


Следват снимки, показващи превърнало се в емблематично през последните години в България "реализиране на проект" съпътстван със съмнения за корупция, предрешени обществени поръчки и вопиюща некомпетентност и безвкусица.


Сивата сграда е информационен център, каса, чакалня току пред входа на пещерата. Ако се чудите представлява модернистична сграда с глава и криле на прилеп. Информационноста се съдържа в светещ макет на местността, един широкоекранен плосък телевизор свързан с лаптоп, на който се прожектират снимки от вътрешността на пещерата, няколко окачени постера. 
Следва бутафорен тунел, изпълняващ функцията на или вход към самата пещера, или "топла връзка" между инфо-центърът и Леденика. 

На върха на този абсолютно излишен "заледен" проход е поседнала някаква твар - хибрид между пчела и мравка с каска, раница, кирка и туристически обувки. Оказава се, че не ни е достигнало въображение. Тази живина било бръмбар - светломразец, един от обитателите на пещера Леденика.

Разбираме го пост-фактум от няколко статии в пресата.

В ляво от ледения тунел започва "приказната алея" - няколко двуметрови фигури, измежду които Баба Яга, рицар, принц и принцеса, катерица - обграждаща амфитеатрална сцена представляваща охлюв насред цветенца.

Баба Яга.


Триглав змей или ламя - изберете сами.

Катерица.

Или античен сумо борец, или орка - не го разпознахме.

Рицар без име.

Принцеса - не-знам-коя!


Принц - не-знам-кой!

Цялата тази "приказна" алея и сцена вероятно са подходящи за луна парк, детски площадки и центрове, но тук - лишени от смисъл, логика, вкус и естетика.

Този проект е на стойност 5 млн. лв. - Вие преценете дали става дума за корупция, за некомпетентност или пък и двете заедно!

В първоначалният проект е трябвало да се възстанови седалковия лифт, а туристически влакчета да извозват туристите от лифта до пещерата. Да се ремонтира пътя.
Е, лифтът си е там - все така нефункциониращ, гниещ и обрасъл. Пътят, както може да се досетите е лунен пейзаж. Две влакчета са закупени за 620 хил. лв, но къде са не е ясно. /Не бих се учудила да са в някой морски курорт, носещи чисти пари лично за  някой от участниците в проекта./
Поръчаните от общината воден екран, лазери и озвучителна техника също са с неясна съдба - във вътрешността на пещерата не са монтирани /вероятно за да не бъдат нанесени вреди на прилеповите колонии/, както е било предвиждано, но звуково и светлинно шоу няма и в околността.


Rate this posting:
{[['']]}

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Две димящи дула

Canon EOS 450 D

kit - Canon EF-S 18 -55mm f/3.5-5.6 IS

Canon EF 80 - 200 1:4.5-5.6 II

CPL -polarizing filter, FLD filter , UV filter, CS-cross screen filter x 6, ND filter с регулираща се плътност, IR filter

KONIG TRAVELLER TRIPOD - KN-TRIPOD 19

Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Follow Me
Follow Me
Enjoy

E-Mail Will Be Delivered By FeedBurner.
Мозъчни донори
“Лайка, шмайка. Апаратът няма никакво значение. Всичките могат да запечатат това, което виждаш. Номерът е да видиш!” - Ернст Хаас
×