четвъртък, 26 май 2016 г.

Кореком - глътка въздух от Запада

Кв. Люлин 10, София, България, 23 септември 2012 г. Днес все още могат да се зърнат тук - там табели напомнящи на жители и туристи за недалечното комунистическо минало на страната.
Кореком  -  българска компания с верига от безмитни магазини, работещи със свободно конвертируема чужда валута в България от 1960-те до 1990-те год.
Началото е положено от външнотърговското предприятие „Булет“, което създава веригата безмитни магазини за задоволяване на потребителското търсене на луксозни вносни стоки, като печели търсената свободно конвертируема валута. Те са наречени Corecom.
След преобразуването на „Булет“ във външнотърговското предприятие „Интеркомерс“ така се нарича и дирекцията, която се обособява като отделно външнотърговско предприятие през 1964 г.
В края на 1980-те и особено в началото на 1990-те год. се нарояват редица безмитни магазини, чиято дейност се налага да се регламентира в средата на 1990 г., като те остават да съществуват само по граничните контролно-пропускателни пунктове - тоест на границите и по международните летища на страната. Под външен натиск България приема те да бъдат закрити в началото на 21 век.
Стоките, които се продават в магазините, по правило не се обмитяват и често са по-евтини, отколкото на Запад. Те не се намират на вътрешния пазар. Алкохол и цигари (като скоч уиски и цигари „Марлборо“, „Kent“ , „John Player Special“ ), бяла и черна техника ( „Sony“ ,  „Hitachi“ ,  „Philips“ ), козметика ( „ Pupa “ , „ Old Spice произведено от Procter & Gamble “  „ Lancome Magie Noire “  )   дрехи ( „Levi's“ ,  „jeans Carrera“)  , списания  ( „Burda“ ,  „Neckermann“ ) , играчки  ( „Lego“  ) и дори храна от типа на шоколадовите яйца „Киндер сюрприз“ (познати и като "корекомски яйца" по онова време). Продават се и български стоки, предназначени за износ или дефицитни на вътрешния пазар.

Освен основни конвертируеми валути като американския долар, магазините на „Кореком“ приемат и обменни сертификати (бонове, поименни чекове), издадени от БНБ. Не всеки обаче безопасно може да пазарува в тях: макар че формално магазините са отворени за всички, всъщност всеки, който купува стоки, но няма позволение да притежава чужда валута, е заплашен от разследване от властите, тъй като по това време валутният режим в България не разрешава свободно притежание на чужда валута. Освен чужденците достъп до твърда валута имат само най-висшата номенклатура на БКП и ограничен кръг други лица, имащи право да пътуват или да работят в чужбина.

Днес недемонтирани табели като тази предизвикват смесени чувства в минувачите. Негативизъм към политическия, социалният и икономически строй в периода 1945 - 1989 г. Носталгия по младостта и детството. При "наборите на демокрацията" - родените след 1989 г. недоверието, съмнението, откровената ирония към отминалите времена е преобладаваща. 

Информация : Уикипедия

Rate this posting:
{[['']]}

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Две димящи дула

Canon EOS 450 D

kit - Canon EF-S 18 -55mm f/3.5-5.6 IS

Canon EF 80 - 200 1:4.5-5.6 II

CPL -polarizing filter, FLD filter , UV filter, CS-cross screen filter x 6, ND filter с регулираща се плътност, IR filter

KONIG TRAVELLER TRIPOD - KN-TRIPOD 19

Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Member
Widget By: NBT
Follow Me
Follow Me
Enjoy

E-Mail Will Be Delivered By FeedBurner.
Мозъчни донори
“Лайка, шмайка. Апаратът няма никакво значение. Всичките могат да запечатат това, което виждаш. Номерът е да видиш!” - Ернст Хаас
×