четвъртък, 26 май 2016 г.

Булевард Витоша

Преди Освобождението улицата е неурегулирана и се простира от днешните ул. Алабин до ул. Парчевич. По това време е носела името „Джебел Витош Сокаги”. През 1883 г. е преименувана на „Витошка”. Застроена е с едноетажни фамилни къщи. В периода между Първата и Втора Световни войни са построени масивни сгради от обществен характер, което променя не само облика на улицата, но и нейният статут. Постепенно през годините тя се превръща в една от основните транспортни артерии на града, както и в търговска улица.
 През годините улицата е изживявяла възходи и падения като репутация. Пикът на възход е 2005 г. , когато според проучване на „Къшмън и Уейкфилд“ тя е на 22 -ро място сред най - скъпите и престижни улици в света. По това време улицата е наситена с луксозни и бутикови магазини, представящи някой от световните марки в модната индустрия.


Днес кафенета, пицарии, заведения за бързо хранене, барове, игрални зали изместиха бутиците и представителните магазини за дрехи, козметика и аксесоари.
По обективни и недотам обективни причини много от известните марки се настаниха в моловете давайки възможност на хранително - вкусовата индустрия да "завземе" пешеходната зона на булеварда.


Днес - октомври 2012 г. трамвайните релси по протежение на Витошка от ул. Алабин до бул. Патрирх Ивтимий са просто жив спомен, които очаква своето демонтиране. Доминацията на "железният кон" като основнен обществен превозвач по бул. Витоша приключи с пускането на новата линия на подземната железница. Много софиянци приемат този факт със смесени чувства. От една страна е задоволството, че най - после столицата има своята изцяло пешеходна улица. От друга е някаква доза тъга по изцяло заличените връзки с миналото - първият трамвай преминал по улицата е през далечната 1901 г., за което събитие тогавашните вестници пишат :  “Вчера столичани бяха зрители на едно ново за тях явление на светския прогрес – първият трамвай проряза почти цялата Витошка улица, грамадното множество се любуваше на приятната гледка от бързината на трамвая и от светлите искри под колелата му и на жицата отгоре. Трамваят върви бързо, без друсане, осветява се електрически и има изящна мебелировка”. 
*Лично мнение - Може би трябваше да се потърси решение тази отсечка да бъде ползвана от ретро - трамвай - превърнати в подвижни кафенета, да речем. 



Булевард Витоша продължава да бъде място на контрастите. Просяци, клошари, улични артисти, богаташи. Тук могат да се видят представители на всички прослойки на обществото. Само докато преминете улицата от ул. Алабин до бул. Патриарх Евтимий можете да изпитате пълна гама от чувства - от съжаление през съчувствие, презрение, ирония до искрено удоволствие и радост. 
Тази улица носи дух - какъв!? Разходете се със широко отворени и безпристрастни очи и ще намерите своя отговор! Приятна разходка!

Източник информация : Уикипедия, Стара София, АТТ -BG.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар