четвъртък, 26 май 2016 г.

Лъвов мост


6 октомври 2012 г.
Автор снимка : Мария Маринова
Лъвов мост е построен през периода 1889-1891 г.
Лъвов мост, 1910 г.
Източник снимка : Изгубената България /lostbulgaria.com /
До построяването му е познат като Шарения мост. Името му идва от факта, че бил построен и нашарен в червени и жълти линни, традиционни за турската архитектура. Неговото построяване се свързва с  Халил Сали Ефенди, наричан от софиянци  "шашавия Халил". С парите спечелени от продажбата на слама, изкупена предната година от жителите на града след силна реколта той построява моста.
 1879 година, Шареният мост
Източник снимка : Изгубената България /lostbulgaria.com /
След Освобождението Христо Данов предлага да се изгради мемориал в памет на обесените книжари и революционери. В Османската империя е съществувало правило-ако престъпникът не е от града,да бъде обесен пред тази врата, през която е влязъл в него. Така до моста а обесени  Стойчо Рашков и Тодор Малеев - участници в Априлското възстание. Тук са екзекутирани - Никола Чолака, Киро Геошев и Стоян Книжар, Георги Стоицев - членове на софийски революционен комитет. Четирите лъва символизират именно тези четирима души. 
Проектът за мемориала е създаден от компанията „Братя Прошек“ и по - спициално Вацлав Прошек. От мемориала на практика е реализиран моста и четрите постамента с лъвовете.

Автор снимка : Мария Маринова
Проектът е реализиран от "Тодор Велян и сие",под ръководството на инж.Конт. Мостът преминава над Владайската река, наричана  Канлъ дере т.е. Кървава река по време на робството. Наречена кървава заради избитите и хвърлени в тази част на реката българи защитавали града при нашевието на османската империя. Мостът е с дължина 26 m и е ширина 18,1 m. Представлява сводест каменен мост с канделабри и четири бронзови склуптури. 

Автор снимка : Мария Маринова
Бронзовите отливки на лъвовете са изработени от австрийската фирма “Филип – Вагнер”.
Любопитен факт е, че и четирите лъва са отляти без езици. Изграждането на моста е струвал 260 000 златни лева.
През идната година трябва да започне реконструкцията на крътовището при Лъвов мост. Идейният проект предвижда кръгово движение на две нива. Пътното движение ще се извършва по него, а по "Лъвов мост" ще остане само трамвайното движение.
Под сегашното ниво на булевард "Сливница" ще има два транспортни тунела - северен и южен, през които ще минава директния транспортен поток по булеварда, а от локални платна ще правят връзките с бул. "Кн. Мария Луиза".
 Източник снимка : В-к Капитал

Информация и снимки : Уикипедия, сайт на Столична община, сайт Изгубената България, сайт Вести БГ, В-к Капитал

Няма коментари:

Публикуване на коментар